Followers

Thursday, December 30, 2010

Contest Aku dan Generasiku

Saya baca entry contest ni kat blog Adik Fini dan agak tertarik untuk join contest ni. Terima kasih fini =).

Ok, ni first time saya join contest sebegini. Apa yang menariknya contest ni ialah ia khusus untuk para pendidik juga bakal pendidik macam saya. Jadi saya layak join contest ni kan? hehe.




Syarat-syarat pertandingan:

  • Jadi Follower blog ieqa.
  • Copy banner di atas dan letakkan pada entry dan sidebar blog anda serta link kan ke entry ini. *tak nak letak kat sidebar pon tak pe. Tapi wajib letak kat entry ok*
  • Buat satu entry tentang contest ini . Tajuk: Contest Aku dan Generasiku.
  • Upload gambar anda bersama-sama anak didik/murid anda. [tak kisah bilangan murid tu. Sorang pun boleh ok]
  • Tuliskan pada caption:

1) Anda cikgu dari sekolah / IPG / IPT mana.
2) Cerita tentang gambar yang dipertaruhkan. Contoh: "gambar ni diambil masa buat praktikal / PBS di................." haa, paham tak?? hehe

  • Akhir sekali, tinggalkan link entry anda pada komen.
  • Tarikh tutup contest pada 11 / 1 / 11. (11 Jan 2011 @ 11.59 p.m). Gud luck yer! 

Dengan rendah dirinya, saya pertaruhkan gambar ini..


Saya Aqilah Hamzah, bakal pendidik dari IPG Kampus Temenggong Ibrahim, Johor Bharu. (macam melapor diri tak? haha)

Gambar ni di ambil waktu praktikal dekat Sek. Keb. Tunku Abdul Rahman 2 atau lebih dikenali as STAR 2. Sekolah ni semua lelaki sebab tu tak wujud murid perempuan dalam gambar ni. Bukan sebab saya gatal nak amik gambar dengan budak lelaki je eh..ekeke.. 

Time ni ada latihan rumah sukan dan mereka tersangatlah excited. Tengok gambar pun tahu betapa excitednya mereka.

Yeah! Go Bendahara!
Cikgu pun semangat tau pakai baju sama warna dengan kamu semua. hehe.

P/s : Jom join sesiapa yang mau join.

Tuesday, December 28, 2010

Barakallah Ya Aisyah

Alhamdulillah, 25 Disember yang lepas Aisyah Sukimin selamat diijabkabulkan. Majlis akad nikahnya berlangsung di kampungnya dekat Inas, Johol. Tahniah Aisyah. =)

Walaupun tak dapat datang ke majlisnya, tapi liputan daripada Cik Syamimi Jani buat saya sungguh teruja. Bukan saya je excited, rakan-rakan yang lain pun sama. Haruslah excited sebab Aisyah orang pertama dalam batch kami yang berkahwin dulu. Hehe. Lagi pun hari bergelar menjadi isteri bukanlah perkara main-main. Ini bermakna tanggunggjawab semakin besar. Nervous ok. 

InsyaAllah majlis Aisyah tahun depan fibi datang. Mesti mau datang.

Gambar ihsan dari cik Syamimi dan Pn. Aisyah ;)
(facebook)

Lagi gambar ihsan cik syamimi 
bersama pasangan pengantin
(facebook)

Mengetahui Aisyah sudah memasuki alam rumah tangga, teringat artikel yang bertajuk Menjadi Satu Kerana Yang Satu yang ditulis oleh Ustaz Pahrol Mohammad Juoi. Dalam artikelnya ada mengatakan;

Dua hati yang beriman akan mudah disatukan.
 Jika dua hati mengingati Yang Satu pasti mudah kedua-duanya bersatu. 
Dua hati suami isteri akan mudah bersatu apabila iman dalam diri masing-masing sentiasa disuburkan. 
Ingat, hanya dengan iman, takabbur akan luntur, cinta akan subur. 

Apa yang saya dapat simpulkan ialah jika niat kita dari awalnya kerana Allah, insyaAllah segala urusan akan dipermudahkan. Bila niat dimulakan kerana Allah, amalan mengingati Nya juga tidak akan luput.  

Lagi sekali nak petik ungkapan terakhir dalam artikel yang sama;
Pandanglah pasangan kita sebagai sahabat yang paling rapat. 
Kita dan dia hakikatnya satu. 
Hati kita masih dua, tetapi dengan iman hati menjadi satu. 
Bukan satu dari segi bilangan tetapi satu dari segi rasa,

Fibi nak bagi kata-kata gempak pun fibi tak kahwin lagi. Hehe.Semoga Aisyah berbahagia dengan encik suami hingga ke akhir hayat. Amin.

P/s : Semoga Allah permudahkan urusan saya juga.

Saturday, December 25, 2010

Kain Pertama

Lagi hasilnya..



Setelah belajar jahit baju kurung,
maka haruslah saya meneruskan sesi pembelajaran
dengan belajar jahit kainnya pula.

So far, jahit kain boleh la.
Tak banyak nak gunting-gunting 
macam gunting kain untuk baju.
Tapi masih ada part-part yang agak merumitkan.
Adat orang baru nak belajar.

Menjahit memerlukan ketelitian yang sangat tinggi.
Mak cik saya merangkap guru jahit saya pesan,

"kalau tak ada minat jangan belajar jahit,
buang masa orang mengajar je."

Jadi bila ada minat, perkara-perkara lain datang dengan sendirinya.

=)

P/s : Minat tak jadi cikgu?

Wednesday, December 22, 2010

:: words 9 ::

"..be patient
without no action
is no use.."



P/s : Kamu cukup berani.

Monday, December 20, 2010

The Last Cheerleader


This book was a gift from lovely friends, Lia and Emmy. 


Aren't they so sweet? 


Yes, sweet enough to have them as my friends =)

I love this book as I already read it for the fourth time. This novel was about a literary agent, Mary Beth who face a lot of troubles after her ex husband and her bestselling author were killed. It was not enough when an old friend, Lindy, suddenly shows up with troubles of her own. Everything turns into mess but still she face it toughly. She was accused for killing her ex husband and her author. She needs to find the real killer and on her way trailing the killer she uncover more than she bargained for.


P/s : Teringat zaman orientasi duduk kat dorm ngan kome-kome semua.

Sunday, December 19, 2010

Kuih Talam Pisang

Bosan minum petang asyik makan cengkodok pisang je, mak pun ajak buat kuih talam pisang ni. Rumah ni banyak sangat pisang emas. Tak kuasa nak bawa pergi belayar, kami buatla makan sendiri. Hehe. Jom try.

Bahan-bahan A (layer bawah)
Sesikat pisang
1 cawan gula merah
1 biji telur
1 cawan kelapa parut
sedikit garam

Bahan-bahan B (layer atas)
1 cawan santan
3 sudu tepung
sedikit garam

Cara-caranya :
Lenyek pisang dan gaulkan sebati dengan gula merah.

Kemudian, masukkan telur, kelapa parut dan sedikit garam. Gaul lagi sehingga sebati.

Bila dah sebati, sapukan minyak atau marjerin dalam loyang.

Masukkan adunan di atas ke dalam loyang dan ratakan. 

Kukus ia lebih kurang 15 hingga 20 minit.

Sementara menunggu bolehlah sediakan layer atas dia pula.

Gaulkan santan, tepung dan garam sehingga sebati.

Bila adunan yang dikukus tadi hampir masak, masukkan pula adunan layer atas ini.

Biarkan dalam15 hingga 20 minit juga.

Siap untuk dihidang!  

Hiasan semata
(Amik kat google)

P/s : Ayah cakap sedap, mak bukan main bangga lagi. =)

Saturday, December 18, 2010

Baju Pertama

Setelah sekian lama menuntut akhirnya inilah hasilnya!




2 baju pertama hasil jahitan sendiri ni.
Jangan zoom! jahitan tak kemas, harap maklum. =p

Mana kainnya?
Untuk pengetahuan umum, saya tak belajar lagi jahit kainnya. Haha.

Tapi jangan risau, saya pasti belajar jahit kain baju kurung.
Sebab saya takkan pakai baju ni tanpa kainnya.
Siapa yang nak pakai baju ni tanpa kain dia kan? isk.

Tapi kan kalaulah disuruh buat lagi satu baju kurung,
memang takkan dapat sebab dah lupa step.
Huhu. Ok, need more practices qilah.

P/s : Mak ayah cakap saya slow learner. Haha.

Thursday, December 16, 2010

2 Kali Setahun

Biasa orang sambut birthday sekali setahun, tapi kami sambut 2 kali setahun. Siapa sangka, saya dan Wani sambut birthday 2 kali tahun ni.  Tak tau la nak rasa berlagak atau pun malu. Haha.

kami mangsa penipuan..isk

Ini semua gara-gara Anis yang tetiba ada hati nak sambut birthday kami awal. Padahal awal tahun ni kitorang kena 'krek' sama-sama. Tak caya, baca sini . Kami celebrate sama-sama lagi. Anis banyak sangat menipu hari tu dan bersama-sama beliau Ira, Mesul dan Syah. Korang memang pandai sangat berlakon hari tu. Serius qilah betul-betul terkejut wei! Haha. Anis, nasib baik kamu tak kena sakit perut betul-betul =p.

Oh ya, kejadian tipu-menipu ini berlaku waktu kami di Putrajaya selepas selamat menghadiri kenduri kahwin Kak Amin dan Abg Hafiz Ahad lepas. Tahniah Kak Amin =). Selingan jap buat pengantin baru. Hehe.

Plan korang memang menjadi. Tempat nak celebrate tak nak sweet plak, depan tasik, atas tangga, bawah lampu. Ecece, tak sangka kamu-kamu ni sweet kan. Hehe. Kek yang sedap sangat-sangat sampai Wani yang mengidam cupcake pun lupa cupcake lepas makan kek tu. Thee. Terima kasih. Touching. Isk3. Next year sambut lagi eh. Haha

siapa ntah yang potong kek comot.

P/s : Lupa nak bagi kek kat bos. Thee..Sorry bos =(

Tuesday, December 14, 2010

Muffin

Minggu lepas sempat cuba buat muffin. Selepas refer banyak resepi dari macam-macam sumber, kami putuskan guna tepung muffin sedia ada yang tinggal tambah air, telur dan dan butter. Haha. Mak cakap kita kena ada confidence. So nak build confidence untuk buat muffin ni kita mulakan dengan benda yang senang-senang.

Guess what? Percubaan pertama buat muffin menjadi! Oyea! Gembira sampai setiap masa asik ngadap muffin yang dah siap bakar. Walhal pakai tepung sedia ada je. Thee..Takpe lepas ni boleh try resepi muffin Teacher Ruby dan Teacher Dekyah


P/s : Tqa ngan Cla buat kek coklat! Cayala adik ila =)

Wednesday, December 8, 2010

Hijrah

"Hijrah itu perjuangan,
Hijrah itu pengorbanan,
Hijrah itu persaudaraan
Hijrah membentuk perpaduan'

Seringkali kita terdengar bait-bait senikata lagu ini berkemundang ketika datangnya awal Muharram. Sememangnya ia berkait rapat dengan proses hijrah Kaum Muhajirn ke Kota Madinah. Jom kita singkap sejarah   hijrah kaum ini serba sedikit serta perkaitan dengan lirik ini.

Hijrah itu Perjuangan.
Penghijrahan kaum Muhajirin dari Mekkah ke Madinah atau Yathrib pada ketika itu adalah satu perjuangan menyebarkan agama Islam.  Di Mekah, pada ketika itu dikuasai oleh kaum Musyrikin dan mereka tidak memberi ruang kepada umat Islam membentuk masyarakat Islam. Makanya mereka berhijrah ke Madinah untuk membentuk masyarakat Islam.

Hijrah itu Pengorbanan
Kaum Muhajirin telah melakukan banyak pengorbanan ketika berhijrah. Terdapat dua keadaan yang sukar diterima untuk kaum ini iaitu :

  1. Meninggalkan tanah air, sanak saudara dan harta benda.
  2. Pergi ke satu tempat belum tentu menjamin kehidupan yang lebih baik.

Hijrah itu Persaudaraan 

Rasulullah s.a.w bertindak mempersaudarakan kaum Muhajirin dan Kaum Ansar dan tindakan ini dipersetujui kedua-dua kaum ini. Setiap orang Ansar akan mengambil seorang Muhajirin untuk dijadikan saudaranya. Dengan persaudaraan ini, orang Muhajirin dan Ansar dapat menyebarkan agama Islam dengan lebih luas lagi.

Hijrah Membentuk Perpaduan
'Kesatuan dan perpaduan sesama mukmin merupakan asas kekuatan masyarakat dan umat.' Atas dasar ini, Rasululullah s.a.w mempersaudarakan kaum Muhajirin dan Ansar sekaligus membentuk perpaduan antara kedua kaum ini. 

Harap input ini sedikit sebanyak memberi kesan buat kalian. Renung-renungkan dan selamat beramal ;).

P/s : Ayuh berhijrah ke arah yang lebih baik =)

Sunday, December 5, 2010

Cuti oh Cuti

6 minggu saya bercuti. Panjang tak? 6 minggu ni gak saya banyak menghabiskan masa kat rumah. Tak berminat nak amik kerja part time kat luar jadi saya buat part time sendiri kat rumah jadi suri rumah. Haha. Haruslah tolong mak kat rumah. Tolong ringankan kerja mak. Bukan senang nak buat kerja rumah. Kan mak kan? 

But still saya ada perancangan saya sendiri sepanjang cuti ni. Antaranya;

Saya belajar menjahit. Fuuh. Caya tak caya? Ok kelas menjahit akan bermula minggu depan. Belajar dengan makcik. Senang nak deal. Hehe. Good Luck Aqilah! 

*kain yang bakal jadi mangsa saya =p*

Belajar memasak. Yup ni ongoing process. Tiap kali balik rumah memang saya ada kat dapur. Tapi kali ni nak try masak macam-macam. Kalau boleh nak try masak muffin, kek, kuih dan lain-lainlah. Sedap tak sedap nasib badan yang kena makan. Haha.

Lagi, saya sedang gila tengok cerita Hana Kimi versi Jepun. Tak taula tajuk dia ni betul ke tak tapi rasanya memang ni la tajuknya. Jadi dalam cuti ni saya akan habiskan cerita ni. By hook or by crook kena abiskan gak. Cerita siri cam ni tak boleh nak tangguh-tangguh. 


Cuti macam ni gak saya amik peluang membaca sebanyak yang mungkin. Memang itu hobi pun. Ceh, lame hobby. Hehe. Terbaru, Tqa ngan Afiq promote komik, Lawak Kampus dan Eli. Komik pun satu bahan bacaan.

Menghabiskan masa main sudoku. Addicted wei! Dah habis sebuku ni, duk padam buat balik, padam buat balik sebab nak tunggu beli buku baru tak beli-beli. Ada sesiapa nak sponsor? ;)



Banyak lagi benda nak buat. Tapi cukuplah setakat ini. Perkara lain yang biasa saya buat akan diteruskan macam biasa. Harap cuti ni akan dimanfaatkan sebaiknya =)

P/s : Cuti kedua terakhir sebelum jadi guru sepenuhnya.


Friday, December 3, 2010

Program Solidariti IPG KTI di Bumi Kemboja

Okey, saya lambat..bukan lambat sehari, 2 hari atau 3 hari tapi dah hampir seminggu saya lambat untuk mengucapkan tahniah kepada pasukan JPP ke 45 sebab berjaya melaksanakan Program Solidariti di Bumi Kemboja. Tak kisahlah, janji saya nak juga ucapkan tahniah. Hehe.

Bagi mereka yang tak tau apa benda sebenarnya program ni, meh cik Affini tolong terangkan lebih lanjut. (Sila klik pada nama cik Affini, sekian.)

Serius, program ini memang memberi banyak pengalaman buat mereka yang mengikutinya. Orang kata belajar dari pengalaman tu lagi berkesan. Tapi bagi mereka yang tak dapat ikut program ini pun still boleh dapat macam-macam input gak. Tak caya, cuba baca blog Nurul Hidayah . Banyak perkara baru yang di share penulis kat sini tau. *promote ni dekyah ;)* 

Membaca dan mendengar pengalaman dari Malek serta rakan-rakan yang lain, saya berasa amat bersyukur kerana mampu untuk hidup dengan kemudahan yang serba serbinya cukup. Alhamdulillah. Harap masyarakat di Kemboja juga akan menggapai kesenangan yang mereka impikan.

Pada masa yang sama juga, rakan saya yang ni masih sempat masuk contest dengan menghantar gambar seorang warga tua dari Kemboja. Rakan-rakan pembaca sila undi gambar candid  Hazwan Serman. Thee..terima kasih! Good Luck Wan.

Papehal pun, tahniah kawan-kawan =).

P/s : Mak qilah cakap, dia nak join kalau korang buat program camni lagi..haha.

Friday, November 26, 2010

Permata Yang Dicari-De Hearty

Bila dengar lagu ni teringat kat Teacher Izaty a.k.a ruby sebab blog dia pasang lagu ni. Dalam maksud teacher izaty ni. Tapi ruby, fibi tau kamu memang nak jadi cam permata tu kan? haha. Sebab fibi pun mau ;)

Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan ilahi.

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat dihati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini.

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku dengan ketentuanMu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana ilahi
Apakah dia kan ku miliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariaatMu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuanMu

Ya Allah
Engkaulah tempatku bergantung dengan harapanku
Ku harap diriku sentiasa di bawah rahmatMu.

P/s : Siapa tak mau jadi permata kan?

Wednesday, November 24, 2010

Jangan.


Jangan bangga sangat dengan pakaian yang cantik dan mahal,
kerana pakaian terakhir kita nanti adalah kain kapan.

Jangan bangga dan action sangat dengan kenderaan mewah,
kerana kenderaan terakhir kita adalah van jenazah dan papan keranda.

Janganlah seronok sangat dengan tempat tidur yang empuk dan nyaman,
kerana tempat tidur terakhir kita adalah di liang lahad.

Jangan pula ego dan bongkak kerana mampu memiliki rumah mewah seperti istana,
kita kena ingat,
rumah terakhir kita nanti adalah kubur bertiang dua.

Jangan terlalu megah dengan pangkat dan darjat,
kerana bila sudah tiada nanti,
kita dapat gelaran al-marhum.

Janganlah terlalu bangga dan berlagak dengan wajah yang kacak atau cantik,
kerana bila kita mati nanti wajah itu akan berubah menjadi tengkorak.


Sumber : Solusi Isu:25

P/s : Cantik dan kacak itu subjektif.


Saturday, November 20, 2010

::words 8::


P/s: Good luck to all SPM's candidates especially untuk adik yang comel, Asilah and cousinku yang sweet, Nabila. =)

Thursday, November 18, 2010

Terima Kasih

Saya sangat suka ucapkan perkataan ini. Terima Kasih. Dan saya rasa orang yang menerima perkataan ini juga pasti suka untuk mendengarnya.Terima Kasih.

Oh ya sebelum meneruskan entri kali ini, rasanya tak terlewat lagi untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha buat seluruh umat Islam di dunia ini. Selamat Hari Raya =).

Pastinya entri kali ini berkaitan dengan tajuknya. Terima Kasih. Hehe. Saya nak ucapkan terima kasih kepada En.Dzulfadli sebab sudi tumpangkan saya balik (agak skema kan? haha). Tak lambat kan qilah ucap terima kasih? hehe. Terima kasih gak sebab bawa kami sarapan bersama. Sarapan terakhir sebelum meninggalkan IPG tercinta untuk tahun 2010. Sarapan bersama-sama Cik Zaila, Cik Athalia, Cik Dekyah, Cik Hazwani dan Cik Diyana. Terima kasih kalian.

Tahun 2010 merupakan tahun terakhir buat senior kami di IPG Kampus Temenggong Ibrahim. Saya nak ucapkan terima kasih buat mereka. Sebab tanpa mereka, belum tentu kami lepas MQA. Hehe. Kalian benchmark kami. Kalian juga penggerak kami. Kalian juga pembimbing kami. Eceh. Terima kasih. Tak lupa special thanks buat Kak Ha dan Kak Nadia yang sponsor barang dapur Zaila dan saya untuk tahun depan. Haha. Terima Kasih. Moga murah rezeki kalian semua.

Last but not least, terima kasih khas daripada saya untuk my dearest roommate, Zaila. Terima kasih Zaila. Mesej daripada kamu buat saya touching tapi honestly, qilah tak pernah rasa bengang atau marah dengan kamu. Hei, qilah mengalah bukan bererti qilah kalah bertekak dengan kamu. Haha. Tak kisahlah siapa yang suka cari gaduh kan, tapi qilah memang suka gaduh dengan kamu. =)


P/s : Dah mula rasa bahang perpisahan bila tengok senior pergi.Isk. =(

Saturday, November 6, 2010

Emak, Selamat Hari Lahir!

6 November (tahun dirahsiakan atas permintaan empunya diri) lahirlah seorang bayi comel ke dunia ini. Hehe. Bayi ini telah diberi nama Arba'yah. Beliau emak saya.

Apa yang menarik tentang mak saya ialah dia ngaku dia cantik tapi dia kata anak-anak dia semua tak cantik macam dia. Haha. Tapi kan ramai orang kata muka saya macam mak saya. Malangnya, mak tak ngaku hal ini. Isk..fine..Tak kisahlah kalau mak tak nak ngaku muka Ila macam muka mak, Ila tetap percaya memang Ila ada muka mak. Haha.


Ok, stop menceceh. Saya cuma nak ambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Lahir mak. You are the greatest mom in the world. Kalau ada MQA observe mak, memang mak terbaiklah! *tak tau kenapa mesti MQA*

Moga mak dipanjangkan umur, dipelihara kesihatannya, dimurahkan rezeki, dan pelbagai lagilah. Tak lupa, berbahagia selalu di samping en.suami tercinta iaitu ayah saya dan anak-anak yang sedikit nakal iaitu saya dan adik-adik. Hehe.

P/s : Saya sayang emak saya.

Tuesday, November 2, 2010

Terung Masak Pecel

Lagi sekali nak post masakan Jawa. Hehe. Macam biasa menu masakan Jawa ni nenek yang ajar. Dia nak sangat makan terung masak pecel. Jadi saya yang tak tahu langsung resepi ni masakkan untuk dia. Nenek guide dari jauh tu. Jom layan!

Bahan-bahan:
1 biji terung
5 biji kencor
8 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit belacan
1 biji lada besar
8 biji cili
Sedikit kelapa parut
Garam
Gula

Cara Memasak :
  1. Gorengkan belacan, bawang merah dan putih. lada besar, lada cili dan kencor sekaliharung (tak perlu dihiris).
  2. Tumbukkan bahan-bahan yang sudah digoreng (di atas) dan garam serta gula sehingga lumat (jangan terlalu lumat).
  3. Kemudian, gorengkan terung.
  4. Terung yang sudah digoreng ditoskan minyaknya.
  5. Sementara itu rendamkan kelapa parut dengan air panas.
  6. Selepas itu masukkan terung yang sudah digoreng ke dalam mangkuk dan digaul dengan bahan-bahan yang sudah ditumbuk.
  7. Selesai digaul, perahkan kelapa parut terus ke terung yang siap digaul.
  8. Gaulkan ia hingga sebati dengan bumbu terung tersebut.
  9. Siap untuk dihidang.
P/s : Nenek tak complaint! Berjaya la kiranya resepi ni..hehe..

Posting----->Johor.

Beberapa hari lepas saya sudah mengisi borang posting. Kebiasaannya tahun terakhir baru nak isi borang posting, tapi tahun ini diawalkan. Mungkin bagi memudahkan pengurusan kot. 

Sebelum isi borang posting, saya ada bincang dengan mak dan kawan-kawan. Topik perbincangan mestilah berkaitan dengan negeri mana yang menjadi pilihan serta kesan dan akibat memilih negeri tersebut. Hehe. Selepas berfikir dan berbincang saya nak pilih Johor sebagai pilihan pertama (itu sudah tentulah), kemudian Melaka dan akhir sekali Selangor.

Malam nak isi borang posting itu, saya tukar pilihan. Saya hanya letak Johor sebagai pilihan pertama dan tunggal. Ok, full stop. Tiada pilihan lain. Thee..last minute tukar. Kenapa? Tanya dia. Hehe.

Bila dah isi borang posting ini rasa macam cuak pula. Life sebagai pelajar dah nak abis, lepas itu kita akan melangkah keluar menjalani hidup masing-masing. Serius, saya pasti akan merindui kehidupan kat sini. Sangat!

P/s : Harap dipermudahkan segala urusan..amin..


Saturday, October 23, 2010

Fly Me Away

One of the cutest songs currently I listened to

video

P/s : Will you take this journey, you and me?

Pengat Pisang

Saya baru belajar masak pengat pisang. Ini pun selepas nenek suruh masak..yaiy! Dengan berkat tunjuk ajar nenek, maka terhasillah pengat pisang. hehe.

Bahan :
Sesisir pisang nipah
Santan
Garam 
Gula
Daun pandan

Cara Memasak :
  1. Masukkan pisang yang siap dipotong ke dalam periuk
  2. Masukkan santan ke dalam periuk yang sama dan didihkan.
  3. Bila pisang dah masak, masukkan sedikit garam dan gula.
  4. Gaul dan masukkan daun pandan.
  5. Biarkan ia didih, dan siap untuk dihidang.
P/s : Simple je, tapi malas nak buat. Haha. Selamat mencuba!

Friday, October 22, 2010

::words 7::


Don't you realize
 that we live in the beautiful world
with colourful people?

*thanks to you for making my life wonderful*

Thursday, October 21, 2010

atikahfasihah.collection







Lama tak menulis, bukan tak mahu tapi kebelakangan ni sibuk dengan assignment, kerja-kerja tutorial (konon-kononnya la) dan jutaria (sepatutnya tidak termasuk..haha). 


Ikutkan banyak perkara saya nak share tapi disebabkan banyak kekangan yang tak dapat dielakkan, maka tak dapat la saya nak share. Tapi takpe, saya tetap akan share mana yang saya mampu nak share. Key issue di sini ialah 'share'. Haha.

Beberapa bulan yang lepas, saya ada order baju t-shirt muslimah secara online. Alhamdulillah baju yang di order selamat sampai dan selamat dipakai. Terima kasih, cik Fasihah my ex-schoolmate merangkap my dearest best friend with her partner sebab baju yang mereka jual memang best dan selesa dipakai. Jadi, sesiapa yang rasa nak order or survey-survey harga dan design bolehlah lawat blog mereka di atikahfasihah.collection



P/s : Rasa cam nak order lagi, tapi dah hujung-hujung ni kena cari sponsor la mintak belikan..thee..



Monday, September 13, 2010

Ayam masak Ungkep

Ini salah satu masakan orang Jawa eh. Dia ala-ala rendang tapi bukan rendang, kita panggil dia ungkep. Hehe. Jom try!

Bahan:
1 ekor ayam (siap dicincang)
Santan
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
Sepeket ketumbar
Jintan
Halia
Kunyit
Garam
3 batang serai
Lengkuas
Daun limau

Cara Memasak:
  1. Tumbuk ketumbar dan jintan sehingga lumat.
  2. Kemudian tumbukkan sekali halia, bawang merah, bawang putih, kunyit dan garam secukup rasa.
  3. Panaskan minyak dalam kuali.
  4. Kemudian masukkan bahan-bahan yang sudah ditumbuk ke dalam kuali dan tumiskan.
  5. Hiriskan lengkuas dan gaulkan sekali.
  6. Tumbukkan serai dan masukkan ia ke dalam kuali juga.
  7. Bila dah naik minyak, masukkan ayam dan gaulkan semua bahan sehingga rata.
  8. Masukkan pula santan dan tutup bahan-bahan tersebut.
  9. Biarkan sehingga ayam jadi empuk.
  10. Bila ayam dah empuk, buka tudung kuali dan masukkan daun limau.
  11. Gaul dan biarkan ia sehingga ia sedikit kering.
Makanan boleh dihidang. Kalau nak pedas boleh letak lada kering ke lada cili ke. Terpulang pada citarasa masing-masing. Yang ni tak pedas punya. Masa bila nak masukkan? Masukkan time masukkan bahan yang dah ditumbuk tu.

P/s : Sesekali cubalah masakan jawa. Hehe.

Thursday, September 9, 2010

Suasana Berbuka Puasa

Kita dah semakin hampir dengan penghujung Ramadhan. Actually bukan semakin, sudah pun hampir ke penghujung Ramadhan. Esok dah masuk bulan Syawal.Selamat tinggal Ramadhan, semoga jumpa lagi tahun hadapan, insyaAllah.

Apa yang saya nak kongsi ialah suasana berbuka puasa. Bagi saya, suasana berbuka puasa paling meriah bila bersama-sama berbuka puasa di rumah bersama keluarga. Al-maklumlah bila berpuasa seharian, dia punya excited nak berbuka itu lain macam. Lagi-lagi makan masakan emak. Sedap!

Bila nak berbuka, ayah dah relax duduk dulu depan televisyen tengok-tengok apa yang menarik untuk ditonton. Emak sibuk di dapur, hidangkan juadah berbuka dan masa ini anak-anak perempuan dia pun menyibuk gak lagi-lagi Tiqah dan Silah. Haha. Berebut nak kan mi yang banyak lah, nasi yang banyak, ayam yang besar lah..haha..Kecoh kalau mereka ke dapur. Nenek selalu lambat. Hmm. Bukan apa, dia suka mandi masa dekat-dekat waktu nak berbuka dia kata dia nak ambil wudhu' terus. Afiq adalah harapan kami. haha. Dia akan setia dengar radio tunggu azan dan tengok decoder astro untuk tengok jam. Ayah kata jam astro tepat. Bila dia kata "Dah buka!", ayah pun baca doa buka puasa dan kami makan sama-sama. Seronok dan nikmat dia memang terasa.

Islam itu indah. Nampak macam perkara biasa, berbuka puasa bersama-sama, tapi banyak kelebihan dan salah satunya ialah mengeratkan ukhwah silaturrahim. Bukan sahaja di kalangan keluarga, kita juga boleh mengamalkannnya bersama rakan-rakan. Jangan hanya sekadar berbuka puasa bersama-sama, kita masih boleh meneruskan amalan sebegini dengan makan bersama-sama tidak kiralah makan tengahari, sarapan atau malam. Ia menyeronokkan daripada makan bersendirian.

P/s : Bacarianz banyak kali makan bersama-sama..hehe.

Monday, September 6, 2010

Can You Still Accept Me?


 Hey,
I am not a perfect woman,
Can you still accept me?

Hey,
I am not a good person,
Can you still accept me?

Hey,
honestly I can accept you,
no matter who you are.


















p/s : I am not good at writing a poem, can you still accept it?


::Words 6::



 

Friday, August 20, 2010

Kau Untukku dan Kau Yang Satu


Ya, Kau Untukku dan Kau Yang Satu. Ini tajuk novel eh, tidak refer kepada sesiapa. Hehe.

Dalam masa seminggu ini, sempat juga saya mengisi masa terluang dengan membaca 2 buah novel, Kau Untukku karya Aisya Sofea dan Kau Yang Satu karya Nia Azalea.




Novel ini novel lama, diterbitkan sejak saya sekolah lagi. Roommate asyik promote baca novel-novel ini, jadi saya pun layankanlah since saya pun tengah tak ada kerja (sindrome observe dah selesai..hehe).

Apa yang saya dapat summarizekan, kedua-dua novel ini best. Kedua-dua novel ini mempamerkan watak lelaki yang bersungguh-sungguh berusaha menambat hati wanita yang mereka dambakan sebagai seorang isteri. Pergh! Ayat nak macam ayat novel juga. Haha.

Saya tahu, mesti ramai yang sudah membaca novel ini tapi tak kisahlah, tetap nak share! Bagi mereka yang belum baca lagi, silalah..

P/s : Lelaki tak perlu jiwang karat berlebihan untuk menambat hati wanita.

Monday, August 16, 2010

Rakan Praktikum Yang Awesome!

      Lately ni ramai benar yang suka guna perkataan 'awesome'. Jadi, saya pun nak guna juga perkataan 'awesome' khas untuk rakan-rakan sepraktikumku Syahira, Zulaiha dan Athalia. Kamu bertiga memang awesome!



      Praktikum kali ini lebih meriah dengan adanya mereka. Haha. Haruslah gelak besar nak tunjuk rasa meriah tu. Walaupun kadang-kadang memang ada rasa tension tapi dengan adanya rakan-rakan sepraktikum yang awesome ini hilanglah sedikit rasa tension. Mereka banyak membantu memeriahkan suasana. Ececeh. Tapi itulah hakikat. Sekarang saya admit, 'The more, the merrier' is sooooo true! 

      Now kami ada less than a week untuk menghabiskan masa di Sek. Keb. Taman Damai Jaya. Banyak kenangan kami dalam sekolah ini baik pahit baik juga yang manis. Jadi untuk tidak melepaskan kenangan kami pergi macam itu je, kami sempat preserved some of the moments in the pictures. Here some of our moments...



Persembahan khas dari kami..nasib baik ada 2 orang penyanyi maktab

Hasil contengan kami khas untuk bilik Matematik

Hidup dengan nombor


Hasil kerja kami



Lagi hasil kami



P/s : Buat Atha dan Lea yang bakal menghadapi final observes minggu ini, wishing both of you all the best!


Thursday, August 12, 2010

Final Observes, Done!

      Hari ini umpama hari terakhir saya berpraktikal. Ok, highlight word umpama disitu. Umpama sahaja. Hakikatnya, saya ada lagi seminggu atau lebih tepat tak sampai seminggu pun. Kemudian, selamat tinggal Sek.Keb. Taman Damai Jaya.


      Apa yang menyebabkan saya berkata umpama hari terakhir saya berpraktikal ialah saya sudah selesai dicerap (bak kata ayah) atau kata nama lainnya di observe oleh pensyarah dan guru pembimbing. Minggu yang saya rasakan entah boleh dilalui atau tidak telah selamat saya lalui. Mana taknya, dalam minggu ini ada 2 kali final observe, satu untuk subjek minor, Pend.Jasmani dan satu lagi untuk subjek major,Matematik. Dengan keadaan diri yang kurang sihat ini memang menambahkan lagi rasa kurang keyakinan diri.

     Tapi alhamdulillah, semuanya telah selesai. Markah atau gred yang tinggi bukan matlamat saya tetapi pengalaman bersama murid-murid yang pelbagai karenah ini yang dicari. Saya tak bagus tetapi saya belajar dan masih belajar untuk menjadi bagus.

      Terima kasih En.Azhari dan En.Hisham selaku pensyarah pembimbing yang banyak membantu saya dan partner saya, Syahira Shukri. Tunjuk ajar dan tips yang diberikan banyak membantu kami.

     Apa yang saya nak kongsikan di sini ialah, saya sangat lega. Akhirnya 2 bulan praktikal ini hampir berlalu. Saya akan cuba buat yang lebih baik untuk praktikal semester hadapan kelak.

P/s : Cepat sungguh waktu berlalu. Subhanallah.

Wednesday, August 11, 2010

Selamat Berpuasa 1431H


Alhamdulillah, hari ini, 1 Ramadhan saya masih dipanjangkan umur untuk terus bersama-sama berpuasa di bulan Ramadhan. Terima kasih ya Allah.

Sekadar ingin mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa buat muslimin dan muslimat. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan yang lepas. InsyaAllah.



Selamat Hari Raya

Tuesday, August 10, 2010

Nur Malam - Saujana

Renungi alam ini rasa kesangsian,
Ku kini berada di alam yang sunyi
Hanya bertemankan bintang dan bulan 
Di malam kelam
Hembusan angin bayu pastikan berlalu
Seiring dosa lalu yang membelengguku
Moga semalam jadi pedoman
Dan pengajaran

Langkah kaki kananku 
Menyusuri rumah suci
Bermula episod baru
Dalam ketulusan hati

Bila hati menghadap tuhan
Baru ku sedar ada kelemahan
Terasa kerdil berbanding yang Esa
Terharu terfikir betapa agungnya Tuhan

Tuhanku, aku tidak layak masuk syurga-Mu
Namun tak berupaya menghadapi api neraka-Mu
Terima taubatku, dan ampunkan dosa-dosaku.

Inginku ubah cara hidupku yang lalu
Menjadi hamba yang diredhai selalu
Tiada palsu wahai tuhanku
Allah yang satu.

Ku akhiri sujud dengan doa
Semoga dikabulkan hajat
Dijauhkan duka lara
Ku harap terimalah taubat

Rahmat Mu ku harapkan
Ya Allah
Rahmat dari Mu


P/s : Lirik lagu ini sangat touching. ya Allah ya Rabbi.