Followers

Saturday, October 23, 2010

Pengat Pisang

Saya baru belajar masak pengat pisang. Ini pun selepas nenek suruh masak..yaiy! Dengan berkat tunjuk ajar nenek, maka terhasillah pengat pisang. hehe.

Bahan :
Sesisir pisang nipah
Santan
Garam 
Gula
Daun pandan

Cara Memasak :
  1. Masukkan pisang yang siap dipotong ke dalam periuk
  2. Masukkan santan ke dalam periuk yang sama dan didihkan.
  3. Bila pisang dah masak, masukkan sedikit garam dan gula.
  4. Gaul dan masukkan daun pandan.
  5. Biarkan ia didih, dan siap untuk dihidang.
P/s : Simple je, tapi malas nak buat. Haha. Selamat mencuba!

5 comments:

koala lady said...

sy suka pengat pisang ;)

Anonymous said...

wiwit...

nak cket??

Ila Aqilah said...

mira, balik umah try masak eh!
dya..sila cuba sendiri..hehe

Anonymous said...

cube sendiri? hahahaha.zzzzzz

Ila Aqilah said...

dya kan kuat makan..
jadi harus cuba sendiri..haha