Followers

Tuesday, November 2, 2010

Terung Masak Pecel

Lagi sekali nak post masakan Jawa. Hehe. Macam biasa menu masakan Jawa ni nenek yang ajar. Dia nak sangat makan terung masak pecel. Jadi saya yang tak tahu langsung resepi ni masakkan untuk dia. Nenek guide dari jauh tu. Jom layan!

Bahan-bahan:
1 biji terung
5 biji kencor
8 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit belacan
1 biji lada besar
8 biji cili
Sedikit kelapa parut
Garam
Gula

Cara Memasak :
  1. Gorengkan belacan, bawang merah dan putih. lada besar, lada cili dan kencor sekaliharung (tak perlu dihiris).
  2. Tumbukkan bahan-bahan yang sudah digoreng (di atas) dan garam serta gula sehingga lumat (jangan terlalu lumat).
  3. Kemudian, gorengkan terung.
  4. Terung yang sudah digoreng ditoskan minyaknya.
  5. Sementara itu rendamkan kelapa parut dengan air panas.
  6. Selepas itu masukkan terung yang sudah digoreng ke dalam mangkuk dan digaul dengan bahan-bahan yang sudah ditumbuk.
  7. Selesai digaul, perahkan kelapa parut terus ke terung yang siap digaul.
  8. Gaulkan ia hingga sebati dengan bumbu terung tersebut.
  9. Siap untuk dihidang.
P/s : Nenek tak complaint! Berjaya la kiranya resepi ni..hehe..

4 comments:

zura said...

kencor tu ape fibi? hahahah
blog ni dah jadi blog masak2 pulak. takpe, boleh rujuk time susah nanti :P

Ila Aqilah said...

ha..tengok! kencur actually eja dia..haha..
cuba baca sini http://erabaru.net/kesehatan/34-kesehatan/11592-khasiat-kencur

rumah fibi ada tanam buah kencur ni..tu yg campur, rasa kalo tak campur pun takpe kot..tp rasanya kurang ummph la..thee..

dya ilham said...

wiwit...febret apad ea qla?

Ila Aqilah said...

oh apad hanya suka tempe dan tempe..haha