Followers

Wednesday, December 21, 2011

Puding Roti

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Entri ni tanda penghargaan buat kedua sahabat termanis saya Fasihah dan Ruby sebab diorang rajin masak. Hehe.

Okies, hari tu Puan fasihah sempat share resepi puding roti dengan kami. Jadi kami (Ruby dan saya) sangatlah excited nak mencuba. Jom cuba sekali! Ini resepi dia;

Bahan-bahan

8 keping roti tawar
Susu segar/ susu sejat
4 sudu besar gula
4 sudu besar butter
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
sedikit esen vanilla

Cara Membuat:

Potong roti tawar dalam bentuk dadu dan rendam dengan susu segar sehingga kembang dalam loyang.

Pukul gula, butter, telur, tepung jagung dan esen vanilla.

Tuangkan bahan yang sudah dipukul ke dalam roti yang sudah direndam.

Bakar dengan suhu 180*C selama 30 minit.

Dan fuuuh! Siap untuk dihidang :)

*Puding roti Teacher Ruby*

Ruby ngan Fasihah bubuh kismis kat puding diorang, tapi saya tak bubuh. Tabur je eh kismis tu sebelum bakar dalam oven.

*okies ni homemade :p*

Ada lagi tau resepi-resepi terhebat daripada mereka berdua ni. Nanti bebile saya share lagi eh?

Selamat mencuba!

Monday, December 19, 2011

Atasi Takut Kucing!

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Saya tahu ramai yang kat luar sana takut kucing kan? Yang takut tu kira ok lagi, ni ada yang tahap fobia kucing atau felinophobia. Memang langsung tak boleh tengok kucing, mau tak tenteram jiwa. Thee. 

Saya mengaku, saya geli dengan kucing. Geli je tau, tak sampai tahap fobia lagi eh. Tapi lama-lama rasa geli tu kurang sikit, yelah dah macam-macam terapi dapat. Ceh, bajet buat terapi kan?. 

Antara perkara yang buat saya makin dekat sikit-sikit dengan kucing ialah :

  • Guna wallpaper gambar kucing.

Sweet tak kucing ni?
Kucing pun tau nak bermanis-manis tau.

Nak lagi wallpaper comel-comel, meh pergi Chameleon Clock.

  • Dengar keletah kucing orang.
Comel!

Serius, kawan saya ramai yang minat kucing. Hmm, yang takut kucing pun tak kurang gak. Haha. Tapi kita fokus yang minat kucing eh? 

Mereka yang sangat sayangkan kucing boleh membela lebih dari seekor kucing. Sampai kadang-kadang confuse tau kalau pergi rumah diorang, tertanya; ni rumah kucing ke rumah orang. Haha. Sebab banyak sangat kucing diorang bela.

Setiap seekor kucing ada je cerita diorang tersendiri. Ada yang pernah cerita, kucing dia suka pura-pura tidur. Bila kita tutup muka dia dengan tangan, dia akan bangun buat-buat terkejut dan lari. Hehe. Cam main cak ba dengan baby je.

Ada yang pernah cerita, kucing dia pemalas. Kerja dia duduk dalam rumah dan makan. Pernah tuan dia bawa keluar jalan-jalan depan rumah je pun, tapi disebabkan kucing ni pemalas tuan dia je jalan-jalan, dia duduk senyap tepi jalan. Karang kalau nak balik rumah, tuan datang jemput dukung dia. Fuuuh semangat, kucing dia memang gemuk.

  • Menonton movie yang watak utama dia kucing.

Okies, siapa belum tengok cerita ni angkat tangan?
Elok pergi tengok sebab cerita dia best!


Puss sangat comel. Thee. Boleh jatuh hati wo!

  • Bagi orang terdekat bela kucing.

Adik saya suka kucing. Saya memang tak minat kucing tapi tak kan tak bagi dia bela kucing plak. Walaupun dia tak mintak kebenaran, saya tetap izinkan dia untuk bela kucing. Sangat bertimbang rasa tak? Ekeke.

Okies, this one Gemok. Memang kuat makan. Saya tak pernah usap dia walaupun dah lebih setahun la gak dia dibela. Tapi at least saya tak takut tengok dia jalan-jalan pusing-pusing dalam rumah. Lagi pun kebanyakan masa dia dihabiskan di luar rumah, so no worries Ila :)

Jadi, bolehlah try eh buat mereka yang takut kucing. Tak lah terus jadi tak takut tapi kuranglah sikit rasa geli atau takut tu. 

P/s : Kucing comel milik Syahira Shukri :)


Wednesday, December 14, 2011

Wordless Wednesday Day #6

Assalammualaikum & Salam Sejahtera


Pendapatan si penganggur.

Jom recycle! hehe


Manzil

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Siapa pernah dengar tentang Manzil? Jujurnya saya tak pernah tahu atau dengar pun tentang Manzil sampailah hari tu kami sekeluarga menunaikan solat Maghrib di masjid Senai. Sementara menunggu masuknya waktu Maghrib, saya membaca satu kitab sumbangan jemaah haji yang mengandungi surah Yassin dan surah-suarah amalan lain. Di bab terakhir kitab ini ada menceritakan tentang Manzil. 

Manzil mengandungi beberapa ayat al-Quran yang diajar oleh Rasulullah kepada para sahabat selaku syifa' (penawar dan ubat) bagi beberapa jenis penyakit rohani dan jasmani serta sebagai pelindung dari sihir, gangguan jin dan lain-lain.

Kandungan Manzil ini terdiri daripada surah :

  • al-Fatihah, 
  • surah al-Baqarah (ayat 1-5), 
  • surah al-Baqarah (ayat 163)
  • ayat Kursi dan 2 ayat seterusnya ; surah al-Baqarah (ayat 255-257)
  • surah al-Baqarah (ayat 284-286)
  • surah al-A'raf (ayat 54-46)
  • surah al-Isra' (ayat 110-111)
  • surah as-Syaffat (ayat 1-10)
  • surah ar-Rahman (ayat 33-40)
  • surah al-Hasyr (ayat 21-24)
  • surah al-Jin (ayat 1-4)
  • surah al-Kafirun
  • surah al-Ikhlas
  • surah al-Falaq
  • surah al-Nas
Terdapat dua cara mengubati pesakit melalui ayat-ayat Manzil ini;
  1. Pesakit membaca sendiri ayat-ayat ini.
  2. Dibaca oleh orang lain lalu hembus di atas air. Kemudian air itu diminum oleh pesakit.
Perkara penting mengamalkan ayat-ayat Manzil ini ialah kita harus membacanya dengan penuh tawajjuh. Sejauh mana keimanan dan keyakinan seseorang terhadap Allah, sejauh itulah amalan ini akan bermanfaat. 

Sejak kebelakangan ni, saya banyak terdengar cerita mereka yang terkena gangguan akibat dengki. Moga perkongsian ini dapat membantu. Huhu. 

Semoga Allah sentisa melindungi kita. Amiiin.

Sunday, December 11, 2011

Ombak Rindu

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Tahu filem ni dah keluar berminggu kat wayang, tapi tak kisah kan kalau saya nak cerita sekarang? Ye lah sebab saya pun baru tengok Khamis lepas. Thee.

*kitorang macam buat lawatan je nak tengok movie ni..haha*

Macam saya yang tak pernah baca novel Ombak Rindu ni, saya rasa cerita dia ok lah tapi kan macam tak berapa synchronize lah. Eceh. Hehe. Macam power je nak mengkritik. Tapi buat rakan-rakan yang dah khatam novel Ombak Rindu banyak kali ni cakap, cerita dia kurang best kalau nak dibandingkan dengan novel dia dan bak kata mereka lah, part yang sepatutnya ditekankan lebih tak ditekankan. Hmm. Betul tak betul, saya kenalah baca novel ni dulu. 


Sebelum ni, saya tengok status-status rakan yang dah pergi menonton, diorang cakap cerita ni sedih sampai tak cukuplah kalau bawak sepeket tisu. Jadi saya ni yang memang hati tisu bawaklah dua peket tapi in the end saya guna sehelai tisu. Haha. Ok, maksud dia kat sini, cerita dia sedih tapi taklah sampai berjujuran air mata tak benti-benti. 


Apa pun, dapat gak kami tengok movie ni. Hehe. Zaila, tercapai gak misi kita nak tengok cerita ni kan? Terima kasih gak Mizan, Sarah, Lea, Anis, Jazli, Pali, Sepi :)

P/s : Ok misi tunggu posting cari novel ni dan baca. Haha.  

Friday, December 9, 2011

Kelam-Kabut Temuduga

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Yippee! Saya dah pun berada di rumah selepas beberapa hari berada di Johor Bharu. Alhamdulillah temuduga SPP sudah pun selamat saya redah. 

Cerita pasal temuduga, pada awalnya saya bersedia. Walaupun tak habis study tapi kira dah bersedia sampailah saya mendaftar di urusetia. 

"Nur'Aqilah, awak tak boleh masuk bilik temuduga sebab awak tak ada surat tawaran original"

Ok, saya terkejut sambil buat muka;


"Ha? Yang ni bukan ori ke? Ala abis tu cam mane ni?"


Nada paling sedih pernah saya buat.


"Awak kena ada surat pengesahan tamat belajar. Awak pergi ke HEP, buat surat tu dan dapatkan pengesahan"


Waktu tu dah pukul 7.45pagi. Sesi temuduga saya kejap je lagi. Dalam hati dah haru-biru dah. Sempat ke tak, dapat masuk interview ke tak. Isk.

Dengan pantasnya, saya pergi cari Anis. Sesi temuduga dia bermula pukul 9.30pagi dan dia pun tak de surat tawaran yang original. Sesampai je kami di HEP bermulalah segala bagai drama. Haha. Memandangkan sesi temuduga saya akan bermula sebentar je lagi, Anis menyuruh saya tunggu di bilik temuduga sahaja. Dia cuba uruskan semua. 

Terima kasih Anis, kau sudi berjuang untuk Qilah. Thee. Sweetlah :)

Alhamdulillah saya dapat gak masuk bilik temuduga walaupun surat pengesahan tamat belajar tu tak siap lagi. Terima kasih Puan Elmi yang banyak membantu kami untuk surat pengesahan tamat belajar. Semoga Allah mempermudahkan urusan Puan Elmi kelak. Thee.

Dalam bilik temuduga, Alhamdulillah rakan sekumpulan; Farouk, Wan, Dekyah, Wani & Silah banyak membantu. Walaupun masih sempat buat adengan mem'point' yang buat Qilah tergelak sikit tapi Qilah rasa seronok je. Harap kita semua luluslah eh? Amiiin ;)


Hopefully kita lulus semua dan takdelah yang kena berjumpa lagi dengan penemuduga-penemuduga ni pada 3 bulan akan datang. Haha :p

Good luck buat rakan IPG yang belum ditemuduga :)

P/s : Mintak-mintak kita posting cepat!

Sunday, December 4, 2011

Temuduga SPP

Assalammualaikum & Salam Sejahtera


InsyaAllah Rabu ni, saya dan rakan-rakan akan menghadiri temuduga, temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran. Thee. 

Mula-mula rasa biasa-biasa je tapi bila tengok status dan feedback daripada rakan-rakan IPG lain yang dah kena temuduga cam cuak plak. Huhu. Macam susah je. Tapi ada yang kata ikut nasib gak. 

Buat masa ni, saya hanya baca-baca buat sedapkan hati. Hehe. Saya baca nota ringkasan dari blog Hafidz dan saya buat-buat rajin scanning nota dari Portal Rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia. Hopefully semuanya akan berjalan dengan lancar nanti.

Doakan saya eh, semoga dipermudahkan semuanya . Amiiin ;)
Buat rakan-rakan seperjuangan gak! Semoga dipermudahkan semuanya..

Wednesday, November 30, 2011

Wordless Wednesday Day #5

Assalammualaikum & Salam Sejahtera


Untung ada adik lelaki pandai menyapu,
ringan sikit kerja rumah :)

P/s : Ini bukan lakonan..ekeke.

Lepas 1 Tinggal 9

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Dah seminggu cuti, tapi masih tak caya dah abis belajar. Fuuh. Sayang benar kat kawan-kawan ni, susah nak lupa. Hehe.

27 November yang lepas, kawan sekelas kami selamat mendirikan rumahtangga. Cepat tak? Thee. Cepat bukan sebab dia menggatal eh, seru dah sampai orang kata. Hehe. Tahniah Nurul Norsilah Roslin dan pasangannya. Suami dia senior kami tau. Senior sama-sama kat IPG dulu. ;)

*Seri pengantin ni :)*

Oleh sebab kami ni sangatlah rajin, kami datang sehari sebelum majlis. Konon-kononnya rewang tolong-tolonglah. Rewanglah gak sikit-sikit. Hehe. 

*Bukti kami memang rewang!*

Terasa janggal kejap, yelah hari tu dah nangis-nangis nak berpisah sekali jumpa balik. Haha. Tapi apa kami kisah, hidup mesti diteruskan. Yeah!

Habis je rewang malam tu kami pun balik, yang perempuan tumpang tidur rumah saya dan yang lelaki tumpang tidur rumah Encik Bos. Lepas ni tak tau lagi bila korang dapat tidur rumah Qilah. Huhu. Ok, stop touching-touching jap, sambung cerita balik.

Keesokannya, pagi-pagi lagi kami bersiap. Tak mau terlepas tengok majlis akad nikah. Excited tau tengok kawan kahwin. 


Tahniah Silah, selamat dah jadi isteri orang. Semoga mahligai yang dibina kekal bahagia hingga akhir hayat. Eceh :)

*gugurl..ekeke*
*Dya special sebab dia pakai baju 'pink' sangat!*

Kami sempat jadi "tol gate girls". Haha. Duduk depan pelamin mintak duit tol. Dapatlah sekupang dua. Bila lagi kan nak rasa duit tol. Thee.

Kadang-kadang macam tak caya dia ni dah jadi isteri orang. Yelah, dulu sama-sama main-main belajar dalam kelas, sleepover ramai-ramai dalam bilik dia, kacau sana, kacau sini ,macam-macam lagi lah! Sekarang dah jadi isteri orang. 



*..kenangan..*

Lepas dah 1 tinggal lagi 9 orang adik-adik beradik perempuan Bacarz. Lepas ni turn siapa? Angkat tangan! Hehe. Apa pun jemput. WAJIB JEMPUT!

P/s : Gambar cantik dari kamera Dwi Anis dan Tun Teja :)

Saturday, November 26, 2011

Sahabat Selamanya

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Alhamdulillah, tamat sudah pengajian selama 5 tahun setengah. Sampai sekarang rasa macam tak caya kami dah habis menuntut di bumi IPGK Temenggong Ibrahim ni. Isk. Sedih tau.

Bayangkanlah kami mula-mula masuk waktu fresh lepas SPM, except beberapa orang yang sempat habiskan setahun kat matrikulasi. Thee. Waktu tu  memang muda remajalah. Sengal-sengal alam orang kata. Hehe. Sampai sekarang, dah masuk kategori dewasa dah.

Dalam masa 5 tahun setengah ni, saya belajar macam-macam termasuklah persahabatan. Macam-macam kisah berlaku antara kami sepanjang 5 tahun setengah ni. Ada kisah gembira, sedih, tragedi macam-macamlah. Saya kongsi dengan mereka dan mereka juga kongsi dengan saya.

Ikutkan hati, memang tak mau berpisah tapi kalau tak berpisah tak bergeraklah kehidupan. Huhu. Sepanjang perjalanan tinggalkan kampus still berfikir-fikir, betul ke ni? Betul ke dah abis? Dah takde nak dengar kawan-kawan berceloteh, point sana, point sana. Huhu.

Rindu, tengok gambar. Banyak sangat kenangan! Huhu.






Terima kasih IPG Kampus Temenggong Ibrahim, para pensyarah especially pensyarah-pensyarah Jabatan Matematik, sahabat kelas Bacarz, semua kawan-kawan dan teman terbaik merangkap rumet 5 tahun setengah, Zaila.

Moga ukhwah antara kami ini kekal.

Qilah sayang semua :)

P/s : Lepas ni siapa kawen jemput tau!

Tuesday, November 15, 2011

11.11.11

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

11.11.11 tarikh yang cantik kan? Tapi ada yang kata 20.11.2011 lagi cantik. Dan ada yang kata, dua-dua tak cantiklah, tak nampak apa pun yang cantik. Yelah, cantik tu kan subjektif. Lain orang lainlah taste dia.

Tapi 11.11.11 tarikh yang cantik dan bermakna buat Puan Sepupu saya; Puan Syazana. Tarikh ni merupakan tarikh beliau diijabkabulkan. Thee. Tahniah! :)

Tak mau cite panjang lebar, meh kita tengok gambar pengantin baru ni.

 *Ooppss! yang ni bukan. Haha. Saja merasmikan pelamin. Thee.*
Sweet! :)

 Ini baru pengantin baru :)



Hantaran daripada pihak lelaki. 

Kami pun nak merasmikan pelamin!

Orang-orang kuat ni. Oyea!

Bertambah dah ahli keluaga besar kami. Moga berbahagia hingga ke akhir hayat. Amiiiin :)

Friday, November 11, 2011

Sindrom Periksalah!

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Alhamdulillah berjaya pun menjawab paper EDU 3108 dan EDU 3109. Paper EDU ni lebih kepada ilmu pendidikan mengenai profesion keguruan kami. Fuuhh! Lega tau. Mau tak lega selepas beberapa hari berhempas pulas. Tu lah, study last minit lagi. Padan muka sendiri!

Entri ni takde niat nak mengkritik soalan periksa atau merungut tak cukup tidur sebab saya memang sentiasa cukup tidur. Thee. Entri kali nak share kelam kabut saya study last minit. Haha.

Nak dijadikan cerita, bila study last minit semua benda nak cepat, kalau boleh nak baca 1 buku tebal, malam tu jugak nak abiskan. Bila berbincang dengan roomate, kami berbincang dengan laju sampai bila saya nak sebut

Motivasi pelajar

Saya sebut;

motivalajar

dan yang peliknya roomate saya faham dan kami teruskan je perbincangan. Haha.

Bila saya cuba nak ingat balik apa yang saya baca, saya menulis semula dalam buku sampai keluar perkataan pelik-pelik macam ni :

*niat hati nak tulis ganas..isk*

Dan bila dah serap ilmu yang banyak dalam satu malam, kita asyik teringat je apa yang kita baca sampai tersasul-sasul kata nak pergi bilik tv tapi saya sebut nak pergi bilik guru. Hmm. Penangan study last minit.

Dalam waktu mood nak periksa, perbualan saya dan rakan-rakan banyak berunsurkan ilmiah antaranya ;


"Zaila, kau jangan cakap jerit-jerit boleh? Isu kesantunan seorang guru tak boleh menggunakan intonasi yang tinggilah macam nak marah."

"Ira, baguslah ayah kau, dia bagi hak penyertaan kat kau untuk berkawan"


" Maziah kau kurang makan je, kau ada simptom stress ke apa?"


Ini baru 2 papers, kalau lagi banyak entah macam mana kelam kelibutnya. Hehe.

Pesanan ikhlas untuk yang lain, janganlah study last minit. Penat tau. Thee.

P/s : Exam terakhir sebagai guru pelatih. Isk.

Saturday, November 5, 2011

Kek Marmar

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Hari itu dah try, test, cuba resepi kek marmar atau kek marble ni. Alhamdulillah menjadilah. Hehe. Jadi sempena Hari Raya Aidil Adha ni nak buat lagi lah. Buat makan-makan kita-kita beraya. Terima kasih kat Majalah Jelita sebab bagi resepi percuma kepada kami! Kredit gak untuk Syahira Shukri sebab bagi pinjam majalah ni. Ekeke.


*Cantik Irma bertudung :)*

Ada resepi terbaik ni eloklah share kan? Hehe. Selamat mencuba resepi ni eh ;

Bahan-Bahan :

2 cawan tepung gandum 
1 cawan gula halus
1 cawan marjerin
1/2 cawan susu pekat
4 biji telur gred A
1 camca besar serbuk penaik
1 camca besar esen vanilla
1 camca besar serbuk koko

Cara Membuatnya:

 Ayak tepung bersama serbuk penaik. Ketepikan.

Pukul gula bersama marjerin sehingga kembang.

Masukkan telur sebiji demi sebiji, kemudian susu dan esen vanila. Kacau sebati.

 Masukkan tepung, pukul sehingga sebati.

Asingkan 1 senduk adunan dan campurkan dengan serbuk koko.

Bubuh adunan dalam loyang dan bubuh adunan koko di tengahnya.

Lorekkan lingkaran pada adunan coklat menggunakan garpu.

Bakar 45 minit atau sehingga kek masak.


Ini kek tradisional, tak pandai nak buat kek yang macam secret recipes tapi kan teringin nak buat. Thee. Satu hari nantilah, belajar daripada kawan-kawan. Mereka superb! Hehe.

Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk semua.

Untuk pakcik Kahar, Cik Mariana, Cik Sidah semoga selamat di tanah suci sana, balik dengan haji yang mabrur. Amiiin :)

Friday, October 28, 2011

Jalan-jalan Buka Puasa

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Bulan Ramadhan dah lepas, Syawal pun dah tapi sekarang baru nak tulis entri ni. Hehe. Takpelah, janji terluah gak entri ni. Macam biasa, setiap tahun pasti ada event ni. Ni kira macam event tahunan keluarga Bacarz lah, berbuka puasa sekeluarga. Sweet gitu. Hehe. Jom, saya bawa kalian ronda-ronda tempat kami berbuka setiap tahun.

1. Singgah Selalu, Plaza Kotaraya.
Ini tempat pertama kami berbuka bersama. Tak semua yang ada tapi majoriti ada. Restoran Singgah Selalu ada banyak cawangan kat JB ni. Tapi ini yang paling dekat dengan kami dan mudah untuk pergi. Yelah, masa ni kenderaan utama kami bas dan teksi. Hehe. 

2. JB Catering, Taman Merdeka.
Tempat ini sebelah IPG kami. Jalan kaki pun boleh sampai, tapi tu lah sebab bulan puasa kan? Naik kereta jugalah nak ke sini. Makanan yang dihidangkan secara buffet. Satu kepala lebih kurang RM20++. Lupalah harga sebenar dia. Makanan memang banyak tapi kena berebut sikitlah sebab orang sangat ramai dan tempat pun agak limited. Kalau sampai lambat makan apa yang ada je la. Huhu. Sekarang dah tukar caterer dah. Akan dibuka.





3. Rumah Limas, Danga Bay.
Seterusnya tahun ketiga kami berbuka di sini. Tempat ini cukup privasi, hanya kami-kami je dalam 1 rumah yang cukuplah untuk kami. Ada tempat solat semua. Makanan kami order untuk sekelas siap-siap. Dah selesai berbuka, solat, sempatlah buat rakaman ucapan hari raya. Hehe. Tapi sekarang kan tempat ni dah tutup. Huhu. 


 *sebelum*

*selepas*



4. Restoran Banafe, Johor Bharu
Okies, seterusnya Restoran Banafe. Restoran ini terkenal dengan nasi ayam penyet. Sedap! Tak percaya boleh cuba. Tapi waktu nak berbuka kat sini kena buat reservation dulu takut penuh. Surau pun ada, mudah untuk solat. Lepas buka kat sini, kami masih sempat lagi bergambar. Ya, di mana-mana pun sempat. Hehe.







5. Dataran Menara Jam
Ini tempat paling mudah! Tak payah nak booking-booking, bayar sewa ke apa, datang je confirm ada tempat. Tak kat dataran, padang tu luas. Hehe. Kat sini ada tempat je la, makanan kami beli siap-siap kat bazar Ramadhan. Cam ala picnic tau. Hehe. Mudah dan senang.





*picnic jom!*

* dah biasa, orang lain dah siap kemas, dia tak abis lagi..hehe*

Mungkin sekarang ada lagi tempat-tempat baru, tapi tu lah tak sempat nak pergi. Masa dah suntuk, tinggal berapa hari je kat IPG ni. Mungkin next time reunion kita buat gathering, kite explore lagi eh sama-sama? 

Terima kasih kawan-kawan. :)

P/s : Betul tak? Ke ada lagi tempat kita berbuka Qilah lupa nak tulis.

Thursday, October 27, 2011

Oren Kampung

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Pernah tak minum oren kampung? Tak pernah? Rugilah! Rugi sangat. Dulu masa zaman sekolah rendah, oren kampung ni famous kot. Sekarang ni umpama ditelan dek zaman.

Oren kampung ni macam air bergas coca cola, F&N dan seangkatan dengannya. Bezanya, oren kampung ni kurang sikit gas dia dan ia local made. Orang kampunglah yang buat. Saya lagi suka oren kampung ni!

Kenapa panggil oren kampung?

Sebab saya panggil macam tu. Hehe. Ikut perisalah. Ada perisa oren dan ais krim soda. Semuanya sedap.

*imej dari google*

Sekarang agak susah nak cari oren kampung ni. Kalau nak cari gak, pergilah warung-warung kat kampung. Mungkin ada kot. Hari tu saya jumpa dekat Tangkak, warung pakcik ni jual goreng pisang. Bolehlah ngeteh kat situ sambil minum oren kampung. Thee.

P/s : Support barangan Malaysia. Yeehaaa!

Tuesday, October 25, 2011

Pesanan Touching

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Satu hari pada minggu lepas, roomate saya dan classmates dia pergi trip selama 3 hari 2 malam. Maka tinggallah saya jaga bilik siapkan kajian tindakan untuk dijilid. Isk.

Tengah sibuk fikir cam ne nak cepat siapkan kajian tindakan, masuk satu mesej;

" Qila, tolong masukkan telkung dlm loker..terlupa tadi.tq.ko jaga diri baik2, makan je hamper 2.."

Pantas saya reply;

"Oh, qilah pasan telkung kau, okies. Tak bestlah makan takde kau. huhu."

Tetibe touching dengan mesej sendiri..huhu..tapi memang betul pun, takde roommate, sunyi hidup kat IPG.

Melampau tak statement atas ni. Haha.

Sayang roomate saya :)


P/s : Dia roomate 5 tahun setengah, 
rakan terbaik pernah saya ada.



Wednesday, October 19, 2011

Wordless Wednesday Day #4

Assalammualaikum & Salam Sejahtera


Teruja tau ada majalah guna nama sama cam nama sendiri.
Oyea!
Sila dapatkan di pasaran Majalah Aqilah
Ikon Pintar Cemerlang.
Thee :)