Followers

Friday, November 11, 2011

Sindrom Periksalah!

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Alhamdulillah berjaya pun menjawab paper EDU 3108 dan EDU 3109. Paper EDU ni lebih kepada ilmu pendidikan mengenai profesion keguruan kami. Fuuhh! Lega tau. Mau tak lega selepas beberapa hari berhempas pulas. Tu lah, study last minit lagi. Padan muka sendiri!

Entri ni takde niat nak mengkritik soalan periksa atau merungut tak cukup tidur sebab saya memang sentiasa cukup tidur. Thee. Entri kali nak share kelam kabut saya study last minit. Haha.

Nak dijadikan cerita, bila study last minit semua benda nak cepat, kalau boleh nak baca 1 buku tebal, malam tu jugak nak abiskan. Bila berbincang dengan roomate, kami berbincang dengan laju sampai bila saya nak sebut

Motivasi pelajar

Saya sebut;

motivalajar

dan yang peliknya roomate saya faham dan kami teruskan je perbincangan. Haha.

Bila saya cuba nak ingat balik apa yang saya baca, saya menulis semula dalam buku sampai keluar perkataan pelik-pelik macam ni :

*niat hati nak tulis ganas..isk*

Dan bila dah serap ilmu yang banyak dalam satu malam, kita asyik teringat je apa yang kita baca sampai tersasul-sasul kata nak pergi bilik tv tapi saya sebut nak pergi bilik guru. Hmm. Penangan study last minit.

Dalam waktu mood nak periksa, perbualan saya dan rakan-rakan banyak berunsurkan ilmiah antaranya ;


"Zaila, kau jangan cakap jerit-jerit boleh? Isu kesantunan seorang guru tak boleh menggunakan intonasi yang tinggilah macam nak marah."

"Ira, baguslah ayah kau, dia bagi hak penyertaan kat kau untuk berkawan"


" Maziah kau kurang makan je, kau ada simptom stress ke apa?"


Ini baru 2 papers, kalau lagi banyak entah macam mana kelam kelibutnya. Hehe.

Pesanan ikhlas untuk yang lain, janganlah study last minit. Penat tau. Thee.

P/s : Exam terakhir sebagai guru pelatih. Isk.

8 comments:

fareha said...

tahniah. dh last year pn. x sabar nk jdi final year student.

insyirah said...

gelak guling2 bila aku bc ni qilah..huhu..pe2pun gud luck bila jwb last paper nt..heee...

Kacang Pool said...

Ahha, sampai macam tu sekali?
Gud Luck Kak Qilah!
Last exam sebagai seorang guru pelatih.

Ila Aqilah said...

fareha, tima kasih!
hehe..tak sabar tapi bila rasa sedih je tau..isk

Ila Aqilah said...

zai, kau pun mesti maca ni kan? haha
good luck gak zai :)

Ila Aqilah said...

adik kacang pool..haha
tima kasih!
awak pun :)

nuriqa said...

hahahahaha...fibi smpi cmtu skali tersasul..tp rasa2 bnd yg kita tersasul mst yg pling di ingat...btul ke??...anyway gud luck beb for the upcoming exam:)

psss:mcm best je aplikasi teori yg di blajar tu dlm percakapan..mcm sang cendiakawan yang sedang berbicara..chewahh:P

Ila Aqilah said...

haha..tikuk! tu lah pasal. Study last minit macam ni lah.

Kan? Trylah! hehe. Memang macam cendekiawan.