Followers

Monday, January 17, 2011

Action Research 2

Hari tu dah buat pengenalan sedikit tentang action research dan hari ni nak sambung lagi kisah kami yang dah mula kena buat draf proposal. Draf lagi eh, belum proposal yang real tau. 

Sebagai input buat rakan  pembaca sekalian, bagi memulakan kajian tindakan atau action research ini, pengkaji perlu mempunyai perasaan atau desakan dalaman terhadap sesuatu isu atau masalah. Isu atau masalah ini yang menganggu profesion, mental atau kepuasan pekerjaan. Pengkaji perlu bertanya pada diri sendiri dan antara soalan-soalan yang bisa ditanya ialah seperti berikut :

  1. Bagaimana pengajaran saya tadi?
  2. Apa yang saya bimbang?
  3. Mengapa pelajar tidak faham?
  4. Apa yang boleh saya lakukan?
  5. Apakah tindakan yang saya boleh buat untuk meningkatkan prestasi pelajar?
Dan lain-lain soalan lagi yang boleh membantu pengkaji menyelesaikan masalah dihadapi. 

Kalau tak buat pertanyaan seperti di atas, lepas tu gatal terus nak cari literature reviews atau kajian lampau, cam ni la gamaknya.


Cuba contohi siswa siswi guru di bawah :


Comel encik koala tu..eh, silap! 
Comel Cik Anantha.


Cuba mencari kajian lampau sebanyak mungkin,
mencari dengan penuh rasa kecomelan,
baru ada feel!


 Flowers all over a boy..erk..
Pedulikan statement di atas, 
yang penting teruskan usaha untuk berjaya.
Ahem!


Ambil aura senior 
untuk completekan kajian tindakan sendiri dengan innocentnya.
Terima kasih senior-senior =)


Saranghae sarah!
Masih mampu tersenyum.
Haruslah senyum, kamera on kot..ekeke..

Walaupun cari kajian lampau sahaja, tapi penat tau. Otak berfikir, jadi tenaga banyak digunakan untuk berfikir. Maka haruslah makan untuk regain tenaga yang telah digunakan.


P/s : Cik PKO, ini boleh dikira bukti tak kami cari bahan?

20 comments:

TunTeja said...

like this!! ;)

'Cikgu Padi' said...

good luck...senang je tp kene faham n rajin bertanya...

Atiqah Almy said...

ala...posing je lebey...hahaha

pemilik koala comel said...

aku ske !

Ila Aqilah said...

tun teja, takde button like =(

Ila Aqilah said...

padi cuak la..agak menggerunkan gak..huhu

Ila Aqilah said...

haha..gna, haruslah!

Ila Aqilah said...

anantha dan koala mmg comel pun..
*kipas*
ekeke

anisyud_01 said...

hehehe..sy pun pnat, bnyak abis tenaga..tp..tp kn..kenapa sy tak dapat makanan tu jgk????=p
bhaaaaa_gaya malek ktawa_

Ila Aqilah said...

bhahahaha..
-gaya malek ketawa-
nanti kalo anis nak makanan gak
bagi tua eh..

bhahaha..
-lagi gelak gaya malek-

pemilik koala comel said...

sarah n mirul gner pen, pensel aku !!
eh word verification kuar "datin" weh !! adakah ak bakal ?? :D

Ila Aqilah said...

anantha, pelajar cemerlang mmg suke bg kawan pinjam pen dan pensel
haha

hei! word verification takde kena mengena ngan bakal hidup kamu ok! haha

chemie said...

relax laa..
'actionkan'je research tu..kihkih

Ila Aqilah said...

haha..baik senior
actionkan saja =p

izuan said...

semoga berjaya! kajian tindakan tidak sesukar mana, cuma pendekatan pensyarah yang berbeda atau mereka sendiri pun membuat mazhab tersendiri, hehe. trust me it's easy. insha ALLAH =)

ijat_asni said...

salam 1blog (boleh camtu ?)

meh la datang menjenguk blog ijat
http://ijatasni.blogspot.com

^________^

hee~
nice to meet u ^^

Ila Aqilah said...

izuan!
betul! ikut cara pensyarah,
lain pensyarah lain rasanya
thanx untuk kata2 semangat ini..hehe
=)

Ila Aqilah said...

salam 1 blog juga =)
hehe..bolehkan aje

already follow kamu,
nice to meet u 2 =)

Nur Affini Mohd Mashudi said...

hehe.. macam2 gaya ada.
gd luck kak Qilah :)

Ila Aqilah said...

haha..ada gaya kan?
thanx fini =)