Followers

Thursday, January 20, 2011

Bayi 3.63kg

Berat sangat ke bayi seberat 3.63kg lahir? Hmm.

Untuk pengetahuan umum, berat bayi normal harus mencapai berat 2.5kg. 2.5kg ini yang normal tau, tak terlampau besar dan tak terlampau kecil. Jadi kalau 3.63kg ni normal ke overweight? theee.

Salah satu fakta tentang diri saya ialah, berat saya sewaktu saya selamat dilahirkan ialah 3.63kg. Huhu. Saya baru sedar, yang berat saya sewaktu itu ialah lebih dari yang normal. Mak cakap saya besar sangat. Susah nak lahir. Memandangkan saya anak sulung, mesti mak tak kisah kan saya berat macam mana pun. Sebab saya cahaya pertama mereka. Terasa macam anak manja sekejap. Jangan jelous adik-adik ila yang comel. Hehe.
Sihat kan? 
Sampai baju pun dah tak muat ish.

Sedikit infomarsi buat kaum hawa yang bergelar ibu atau bakal ibu, pakar-pakar perubatan menggalakkan ibu-ibu pada fasa awal kelahiran untuk makan makanan yang mengandungi fruktosa yang tinggi dan sumber makanan yang paling baik ialah kurma atau dikenali juga 'Bread of Desert'. Salah satu khasiatnya ialah mempercepatkan proses kelahiran bayi. 

Seperti yang kita sedia maklum, tenaga yang dihasilkan fruktosa boleh menguatkan semula badan-badan yang lemah dan tidak bertenaga dalam masa yang cepat. Kurma dapat merangsang otot-otot rahim dengan mengawal dan menguatkan pengecutannya untuk memudahkan proses bersalin. Ini sumber bacaan dari majalah Solusi tau.

Tak sangka saya pernah rasa naik babywalker! haha
*kagum*

Sempena hari saya genap berumur sekian sekian (umur seorang wanita rahsia..haha), saya nak ambil kesempatan ini nak ucapkan jutaan terima kasih buat mak yang tabah melahirkan saya. Cuba bayangkan, mak bawa Ila yang berat ni dalam perut dia selama 9 bulan. Mesti penat kan? Lepas tu nak lahirkan lagi bayi yang terlebih berat ni. Huhu.Terima kasih eh mak. 

Buat ayah yang tolong jaga mak time mak sarat bawa Ila dalam perut ke hulur ke hilir (walaupun mak selalu nafikan..haha), terima kasih juga. Ayah sangat suweet!

*sekadar selingan*

Kasih sayang mak ayah terhadap anak-anaknya memang tanpa syarat ;)

P/s : Terima kasih kepada semua yang tak lupa untuk wish birthday saya dan terima kasih pada awak for making my day =)

12 comments:

ziEmiRa_Amira Izzati Hamdan said...

berat tue....izz dulu cume 2.2. je...haha

Ila Aqilah said...

izz!
itu sudah kurang berat tu..ish3..huhu

Chempaka Sari said...

qila, kecik2 berat x normal..dh besar pun aku rase berat ko x normal gak..come on qila..berubahlah..=P

~An-nur~ said...

muah ;-)

TunTeja said...

heeee.qila berat time kecik2.da beso?hahahaha :p

alolo.thanks awak ;)

Ila Aqilah said...

cik chempaka sari, berat kamu normalkah? haha
yeah! jom berubah!

Ila Aqilah said...

alalala..suweetnya ruby!
mmmuuuaaahh..

Ila Aqilah said...

hehe..dah besar pun masih ada berat tau!
thanx juga makyah =p

Nobita Sensei said...

tak tau berat bape dulu..sob..sob.

Ila Aqilah said...

cube cek kat surat beranak..
qilah cek kat situ
dan diperakui oleh mak sendiri
hehe

Nur Affini Mohd Mashudi said...

oh.bayi yag tomey, tiyut dan 'sihat'
tapi kenapa da besar ka qilah tak membesar. Mkan sayur minum susu taw ! :)

Ila Aqilah said...

baik tecer fini!
tecer fini pun sama
makan sayur minum susu gak tau..hehe
=p