Followers

Tuesday, January 11, 2011

Tag tentang Makanan

Bagi 3 makanan yang korang paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way you like it.
  Lempeng cicah kari ayam. Daripada roti canai saya prefer lempeng sebab lempeng lembut. Dah sejuk pun sedap lagi. Tak dapat cicah kari, sardin pun jadi la.

Telur goreng kicap. Simple tapi inilah yang paling sedap kalau makan dengan nasi panas-panas. 

 Sambal hiris yang ada cili, bawang, belacan, ikan bilis. Tumis sekaliharung. Wah! Suka bak! Kalau malas nak masak lauk gempak-gempak, makan ni pun sedap tau. Cubala!


Jenis air apa yang korang paling suka?
♥ Limau ais! 

Which type of food yang korang prefer? Pilih 3..
Malay, Chinese, Japanese, Western, Italian, Mexican, Arabian?
♥ Malay, truely malay.

Apa makanan yang korang paling expert masak? Dalam kata lain takyah tengok resepi tapi at the same time bila orang lain rasa akan kata Wah,gila sedap.
♥ Hmm..macam tak pernah ada pun orang puji, ikan masak kicap kot.

Semahal mana korang bayar tuk makanan korang?
 Ada ke makan mahal-mahal? Paling mahal makan fast food, mencecah belasan ringgit.

Beri nama restoran feberet. Apa makanan yang paling sedap?
 Adom, mihun sup. 

Ayam, itik, lembu , kambing, burung puyuh, burung wak2, rusa, landak, merpati, ayam denak.
Mana satu yang korang suka? Kalau korang suka tapi xde dalam list,gtaw ek.
 Ayam

Restoran/cafe pertama korang dating bersama pasangan anda. Dan makan/minum apa? Kalau korang ingat la kan..
 Aliff, limau ais..haha


Apa makanan yang selalu remind korang terhadap pasangan korang? Kenapa?
 Banyak makanan dan banyak reasons dia. =p


Kalau pegi rumah orang, korang akan berharap orang tu hidang apa?
 Hidang air minuman. Haus.

Makanan yang korang tak boleh nak telan langsung. Samada tak sedap/ tak boleh telan langsung.
 Budu.

Menu raya yang paling disukai.
 Rendang orang Tongkang Pechah! Sedap!

Jajan/ cekedes yang korang suka
 Super Ring.

Beri 2 makanan yang emak korang masak yang korang paling suka?
  Semua suka tapi yang paling mengancam asam pedas dan mihun Singapore.


Makanan yang paling pedas yang korang makan? Sape masak?
 Sambal belacan buatan sendiri. Terlebih cili sampai kena marah dengan nenek. Sob3.

Korang kalau jumpa orang yang TAG ni, apa agaknya yang korang akan hidangkan?
 Hidangan istimewa =)

Sila tagged 5 orang dan PAKSA mereka buat tagged ini..
 Anis Syuhada
 Hazrul Izaty
 Affini
 Nurul Hidayah
 Shafiqah Mahmood

Saya tak pernah miss time makan, 
tapi gadis tudung hitam tu tak taulah..ekeke

P/s : Thanks makyah tag qilah =)

15 comments:

Nurul Hidayah Isnin said...

tumpang tanya..nurul hidayah tu saya @ orang lain yg nama nurul hidayah? huhu

Chempaka Sari said...

qila. aku kene buat entri mcm tu ke?

Ila Aqilah said...

dekyah : itu memang kamu! nurul hidayah isnin..maaf lupa letak nama ayah kamu sekali
shap : harus buat entri ini..hehe..thanx shap =)

farah booboo said...

kak qilah, sambal hiris mg sedapp!! tp kita tak pernah letak belacan...
salu kita tumbuk j sume benda tu...jadilah sambal tumbuk.. hahaha

Ila Aqilah said...

sedap kan? nanti try la bubuh belacan
takyah banyak
buat rasa masin2..sedap! hehe

Illiana Hidayah said...

sambal hiris + telur goreng + nasik panas2..omaigodddd!!!! sodap eh~

TunTeja said...

welkam bebeh..

waahhh..hidangan istimewa gituuu..tempe kah?!!

~An-nur~ said...

motif nak paksa ruby???hehe.
comin soon. ;-)

Ila Aqilah said...

kak yana!
simple tapi sedap kan?
haha..terliur skarang!

Ila Aqilah said...

tempekah? nantikaan..hehe

Ila Aqilah said...

haruslah kalau pasal makanan tag ruby..hehe..
thanx ruby =)

SYAFIQAH / S said...

di tag tuk wat Izamir Ridzwan Pendrive GiveAway :)

Ila Aqilah said...

okies..thanx syafiqah =)

Anonymous said...

rendang tongkang pechah..??
setahun sekali je baru dpt..
limited edition..
hehehehhehe..

Ila Aqilah said...

tau takpe!
rendang terbaik tu
hehe..