Followers

Wednesday, February 23, 2011

Gastrik



Rasanya penyakit gastrik ni dah tak asing lagi di kalangan pelajar. Mostly golongan pelajarlah yang mudah kena penyakit ini dan saya tak terkecuali. Tapi Alhamdulillah, gastrik saya taklah seteruk mana. Perut pedih tapi masih boleh dikawal. 

Lately, saya mudah diserang perut pedih. Serangan yang sukar untuk ditepis! Cewah! Hehe. Tu yang terpanggil untuk tulis entri tentang gastrik ni. 

Menerusi pembacaan saya melalui wall post yang dikirimkan Encik Bos, antara punca penyakit gastrik ini ialah :

  • Tabiat pemakanan seseorang di mana mereka tidak menjaga waktu makan mereka.
  • Memakan lebih daripada keperluan.
  • Ketinggian atau berlebihan kandungan asid dalam perut.
Bila kita ada punca-punca dia atas, kita akan mula berasa pedih di ulu hati, kepala pening dan macam-macamlah.

Bagi mengurangkan kesakitan yang dialami, kita boleh mengambil satu gelas susu segar atau susu tepung. Jangan minum air kosong kerana ia akan buat perut rasa lagi pedih.

Selain itu cuba amalkan membaca ayat-ayat al-Quran ini.

Untuk bacaan lebih lanjut, boleh refer sini.

Tapi bila sendiri terkena pedih perut ni, hanya mampu tidur sambil meringkuk macam udang kena panggang. Bila bangun sakit pun kurang. Thee. 

P/s : Terima kasih Wawa Hazwani, kamu sangat manis =)

8 comments:

Nur Affini Mohd Mashudi said...

sakit perut bukan berpunca apa yang kita makan. tapi apa yang makan perut kita :)

fatalist said...

k.qila, jaga kesihatan tau..nanti kalo sakit susah nk belajar

sizuka[Izzati] said...

dlu penah kne gastrik jugak.pedih pedih.take care kak qilah :)

Ila Aqilah said...

apa yang makan perut kite eh? hmm..fini, susah nak tau apa yg makan perut kite..huhu

Ila Aqilah said...

theee..itu nasihat sangat suweet..
baiklah teacher fareha =)
kamu pun..

Ila Aqilah said...

izzati pedih kan? huhu..
tapi kan dia jap pedih jap ok..huhu
kamu pun, take care gak =)

mira mir said...

haa... sy la gastrik truk
kena ikot time mkn
klu 1 hari tu mkn mlm awl skit pun akan gastrik pd waktu mkn kita yg sepatutnya
bla prot ksong migrain
memg elok mnum susu
t8 care ^^

Ila Aqilah said...

mira, kamunye gastrik tu mmg teruk..
akak ok lagi la..terkawal
nak minum susu tu malaslah..hehe
thanx mira =)
kamu pun take care kat sana ;)