Followers

Sunday, February 13, 2011

Senang dan Menang with Puteri Katek



Sebelum terlepas dan terlambat, saya dengan rasa rendah dirinya mahu join ini contest. Itu pun selepas kakak chempaka sari tag saya. Terima kasih kakak (shap rasa tua tak? haha).

Ok, jom tengok-tengok syarat-syarat penyertaannya eh :



  • Buat satu entry bertajuk 'Senang & Menang with Puteri Katek'
  •  Copy banner contest dan link ke blog Puteri Katek.
  • Korang kena buat kasi satu resepi simple yang korang suka dan nak kongsi. Apa-apa yang sedap dan paling penting senang nak buat.
  • Of course kena follow. Tak nak follow pun takpe, Kalau kalah padan muka. Hehe:P Jangan Marah!
  • Tag sesiapa pun, sekurang-kurangnya sorang.
  • Jawap yang ni, dari blog siapa korang tau pasal contest ni… dan sertakan blog tersebut… ( kalau xde xpe )
  • Jangan lupa letakkan link korang pasal contest ni kat blog puteri katek! 



Tarikh tutup : 14 February 2011

Pemenang akan diberi kepada :
3 blogger terbaik
1 blogger yang banyak promote
1 lucky draw… 
so ada 5 blogger yang akan dapat hadiah ni…ermm…. 

Makanya, saya pertaruhkan resepi terung masak pecel. Ini masakan jawa tau tapi simple dan senang. Ini cara dia :


Bahan-bahan:
1 biji terung
5 biji kencor
8 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit belacan
1 biji lada besar
8 biji cili
Sedikit kelapa parut
Garam
Gula

Cara Memasak :
  1. Gorengkan belacan, bawang merah dan putih. lada besar, lada cili dan kencor sekaliharung (tak perlu dihiris).
  2. Tumbukkan bahan-bahan yang sudah digoreng (di atas) dan garam serta gula sehingga lumat (jangan terlalu lumat).
  3. Kemudian, gorengkan terung.
  4. Terung yang sudah digoreng ditoskan minyaknya.
  5. Sementara itu rendamkan kelapa parut dengan air panas.
  6. Selepas itu masukkan terung yang sudah digoreng ke dalam mangkuk dan digaul dengan bahan-bahan yang sudah ditumbuk.
  7. Selesai digaul, perahkan kelapa parut terus ke terung yang siap digaul.
  8. Gaulkan ia hingga sebati dengan bumbu terung tersebut.
  9. Siap untuk dihidang.
Kalau tak ada kencor pun tak apa, masih terung pecel lagi. Hehe.

Seperti di atas, saya join contest ini selepas kakak chempakasari tag saya.

Sekarang saya mahu tag Cikgu Izaty

P/s : Good luck semua =)

4 comments:

putERi-kAtEk said...

tudiaaaaa....bila org jawa kasi resipi kena buat ni...


hahaha....

thank ye join....

Ila Aqilah said...

haha..puteri katek sila cuba resepi jawa ini =)

welcome =)

Chempaka Sari said...

gudluck qila.

Ila Aqilah said...

thanx shap =)