Followers

Thursday, March 18, 2010

Cekodok Pisang

Dalam minggu ini, lebih kurang 3 kali nenek mintak cekodok pisang. Sedap memang sedap tapi kalau dah selalu sangat makan jemu la nek. Huhu. Tapi sebab nenek yang mintak, kami tunaikan juga  permintaan beliau. Macam biasa, kita layan neneknya resepi..zzzaaassss...



Bahan-bahan
Sesikat pisang emas (lebih kurang 10 biji)
Secubit garam
1 sudu gula
3 senduk tepung
1 gelas air
Minyak

Cara Memasak
1. Masukkan kesemua pisang ke dalam mangkuk dan leyekkan ia.
2. Kemudian bubuh secubit garam dan sesudu gula lalu leyekkan bahan-bahan ini bersama.
3. Masukkan tepung ke dalam bahan tadi. Gaul ia bersama.
4. Tuangkan air ke dalam bahan di atas dan gaulkan ia lagi.
5. Panaskan kuali dan tuang minyak. Tunggu sehingga minyak panas. 
6. Apabila minyak dah panas, goreng bahan tadi. Masukkan bahan guna sudu boleh, guna jari pun boleh..hehe..
7. Goreng sehingga masak dan siap untuk dimakan. Nenek! Dah masak! Nyum3..

Nenek suka kalau letak potas. Fungsi dia untuk kembangkan cekodok ini. Bila nak masukkan potas? Masukkan secubit je sekali ketika masukkan tepung.

P/s : Actually, tak berapa elok letak potas tau!

4 comments:

Nurul Hidayah Isnin said...

nyum2..cdapnye..
potas 2 slalu org pkai utk wat kek gula hangus
*br tau bole gne kt jmput pisang

Ila Aqilah said...

haha..bleh dekyah..nenek qla suka letak potas..ala, tp x sesedap muffin n nasi lemak ko! hehe..

milk and cookies said...

Potas tu mende?

Ila Aqilah said...

potas tu mak qla kata sodium bikarbonat..kalo x silapla..dia cam tepung penaikla..