Followers

Tuesday, April 5, 2011

Nenek............

Assalammualaikum
Salam Sejahtera

19.03.2011
Saya bersiap untuk pulang ke kampus tercinta. Hari ini pulang awal sehari sebab dah janji dengan roommate nak sama-sama kemas bilik dan angkut awal-awal barang-barang yang simpan dalam stor.

Ayah dah panggil, jumpa nenek dulu jap. Nenek demam.

"Nek, Ila nak balik sana eh?"

Nenek pun jawab;

"Kalau kau balik sana, siapa nak balik sini?"

Senyap kejap. Fikir apa jawapan nak bagi eh. Ok, takde jawapan yang tepat untuk diberi. Sambil tersengih saya salam, peluk, cium nenek sambil cakap ;

" Nanti lagi 2 minggu Ila balik, ok?"

Nenek senyap. Saya pesan lagi sebelum pergi ;

"Nenek jangan lupa tau, makan. Makan baru sihat."

Lately, nenek kurang selera makan. Demam kan. Huhu.

01.04.2011
Hari ini memang plan nak balik rumah. Nenek masuk hospital semalam. Dalam perjalanan pulang, mak call

"Ila, jangan rush..cakap dengan Apad, drive slow-slow."

"Ok, mak"

Baru nak tanya keadaan nenek macam mana, mak dah cakap;

"Nenek dah meninggal"

Speechless......

*Last picture saya dan nenek*

Kami tinggal dengan nenek sejak kami dilahirkan lagi. Mak ayah pergi kerja, neneklah yang jaga kami. Kami memang rapat sangat dengan nenek. Pantang silap buat kerja sikit memang confirm kena marah dengan nenek. Hehe. Nenek garang tau. Garang dia bermaksud untuk mendidik. Paling takut kalau nak masak untuk dia. Huhu. Takut tak sedap.

Nenek pemurah. Apa yang dia ada atau dapat mesti dia kongsi dengan kami. Thee. Banyak ke sikit ke mesti dia offer kat semua orang. Nenek seorang yang sangat-sangat kuat semangat. Dia jatuh, dia sakit mesti dia buat juga rutin harian dia macam biasa. No excuses. Lepas ni dah tak dengar suara nenek panggil-panggil kitorang. huhu.

Al-fatihah, semoga arwah nenek ditempatkan dikalangan orang-orang yang soleh serta solehah. Amiiiin.

P/s : Lepas ni dah takde cerita saya dan nenek saya. ;(

16 comments:

~An-nur~ said...

sayangku ila, takziah ye, buat family kamu;)
smga kamu lebih tabah ye.yang pergi tetap pergi, sama2 kita doakan dia;)

Ila Aqilah said...

tima kasih ruby..huhu..sedekahkan nenek fibi alfatihah..thanx dear.

~An-nur~ said...

ye syg;))i will;)

Ila Aqilah said...

;)

insyirah said...

dear qilah..sbr byk2 ye..kdg2 org yg kita pling syg 2, akan g gak..2 cara Allah uji kita..juz be strong..ternangis lak bc post ni..huhu..:')

Chempaka Sari said...

qila...be strong...life must be go on...doakan roh nenek mu ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..ameen..

TunTeja said...

sayang..be strong!! :)
alfatihah.....sayang nenek qila jugak.seronok mase jmpe nenek hari tu....kuatkan smgt ye qla..dya tahu pemergian nenek akan jadi satu pemergian yang sangat qila rindui...tp takpe qla...kenangan antare qila & nenek akan jadi penawar utk semua kesedihan itu....ingat..kita semua akan berjumpa kembali di sana :)

Ila Aqilah said...

zai, tima kasih..kamu yang baca pun nangis apatah lagi qilah yang taip post ni ;(

Ila Aqilah said...

chempakasari..thanx, selalu doakan tuk nenek..ameen..

Ila Aqilah said...

tima kasih sayang..huhu
kamu pun pernah jumpe nenek kan?
huhu..sangat rindu wei..
ok, ingat pesan tunteja..;(

'Cikgu Padi' said...

innalillah...al fatihah...semoga rohnya di cucuri rahmat.....sabar ye...

Athalia Abdul Ghapar @ kawat berduri said...

Kuat kan semangat.. Idup mesti di teruskan... Aku dh penah merase ape yg ko rase nie Qila...Mmg sedih kalo ilang org yg paling dekat dgn kite..


p/s : qila pas nie jgn la x cite langsung psl arwah nenek ko.. biar kenangan die tetap bersame ko slamenye...

Ila Aqilah said...

tima kasih padi..amiiiin

Ila Aqilah said...

thanx atha..huhu..nanti qilah cerita dengan kau je lah..kau rajin dengar kot..huhu

Azam Sad said...

al-Fatihah..smoge rohnya dcucuri rahmat...terharu bce post nie..sbar & kuatkn semangat..

Ila Aqilah said...

tima kasih azam
amiiin..