Followers

Monday, July 11, 2011

Mi Siput

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Macam lama je tak update ini blog. Macam lah. Hehe. Banyak benda nak share tapi tak boleh nak share semua, takut tak muat entri ni. Thee. Oleh sebab yang demikian, hari ni saya nak share pasal makanan ni dulu eh.


Gambar di atas ihsan google sebab time makan semalam tak sempat nak amik. Teruja sangat jumpa mi siput sampai tak ingat dunia. *over*

Semalam on the way balik Johor Bharu, kami sekeluarga singgah Bandar Penawar sebab nak hantar si kecik balik asrama. Macam biasa, ayah ajak mengeteh dulu. Perkara wajib tau mengeteh. Ekeke. 

Tak tau nak makan apa sekali ternampak satu gerai ni ada balang yang penuh dengan mi siput. Orang yang paling excited, adik saya, Tqa

"Sedap! Sedap! Orderla sana, nak dua!"

Tanpa fikir panjang, saya order. Lama kot tak makan mi siput ni. Last makan masa sekolah rendah dulu tak silap. 

Kalau nak tahu, mi siput ni famous kat Johor. Dia macam keropok tapi makan cicah dengan sambal tumis. Ada yang makan dengan sambal kicap. Mi siput ni pun ada banyak versi. Kat belah utara pun ada mi siput tapi lainlah dari sini. Nak try. Jomlah!

P/s : Sesekali makan makanan tradisional. Jawalah katakan. 

12 comments:

Mrs. Farhan said...

X penah makan pon. Jakun nya bila tgk. Tapi kenyang x awak kalo makan mee siput tu??

http://sayasibudakopto.blogspot.com/

Niena Pengembara Ilahi said...

akak xpnah makan sbb xpnah jumpa ^^

sume benda akak makan janji halal :D

Ila Aqilah said...

mrs farhan kalo nak kenyang jangan makan mi siput..haha..memang tak kenyanglah..dia buat kunyah-kunyah makan sampingan bolehla..

Ila Aqilah said...

kak niena, nanti kalo akak turun johor kita kasik rasa ini mi siput eh?

betul! yang penting halal :)

...Minah BluR... said...

MB tak pernah makan!
sedap ke?

Ila Aqilah said...

sedap MB! kriuk kriuk bunyi dia...hehe

nuriqa said...

mcm best je fibi...:)

Mrs. Farhan said...

Oooo, buat makan sambil blogging boleh la ek. Hheheh. =D

http://sayasibudakopto.blogspot.com/

Ila Aqilah said...

tiqah bestlah! sedap serius..hehe

Ila Aqilah said...

haha..mrs farhan..boleh sangat! cadangan paling bagus..

Niena Pengembara Ilahi said...

hehehe insyaAllah..
erk.. nk belanja ke? hehehehhehehehe

Ila Aqilah said...

belanjalah tetamu datang tu..ekeke