Followers

Monday, July 4, 2011

Internship Cikgu

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Tulisan langsung dari sekolah ni. Ekeke. Eh, saya tak ponteng mengajar tau. Masih menunaikan tanggungjawab sebagai seorang guru pelatih. Sambil-sambil cari maklumat berkaitan penyelidikan tindakan ni sambil-sambil tu tulislah dalam entri ni. Hehe.

Yup! Saya tengah ber internship sekarang. Kalau sebelum ni saya berpraktikal selama 3 bulan, sekarang saya perlu menjalankan internship selama sebulan. 

"Eh, cikgu pun ada internship?"

"Bukan cikgu ada praktikal je ke?"

Mestilah ada! Kata nak melahirkan siswa siswi guru. Tugas guru sekarang bukan sekadar mengajar. Banyak kerja lain juga. Semua yang ada kaitan dengan sekolah ada kaitan dengan guru. 

Hari Sukan Sekolah, guru terlibat tak mungking tukang kebun. Hari Terbuka Sekolah, guru terlibat bukan kerani lah. Bila ada event-event besar macam ni, guru memang terlibat 100%. Jadi, siapa kata kerja guru mudah? Tak semudah yang disangka ok.

Jadi inilah inilah fungsi internship. Kami belajar mengenai pengurusan sekolah. Di samping itu, kami menyiapkan penyelidikan tindakan yang dijalankan di sekolah juga.   

Tapi masa praktikal pun memang dah belajar. Ini kira pembelajaran berganda-gandalah. Thee.

Buat rakan internship, good luck! :)


P/s : Mintak semua berjalan lancar. Huu.

6 comments:

fyna said...

owh....cikgu e?
mesti best kan...





jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com
:)

Ila Aqilah said...

thee..belum sepenuhnya jadi cikgulah..

dah follow :)

Azam Sad said...

Takde yang mustahil bagi seorang guru...
kat sekolah pun masih boleh update blog! huhu
Apa pun boleh! :)

Ila Aqilah said...

haha..yelah azam
apa pun boleh! ;)

mykhalis said...

gud luck juga..buat betul2 k?

Ila Aqilah said...

tima kasih khalis :)