Sunday, April 24, 2011

Ketam Tumis

Assalammualaikum
Salam Sejahtera

Pagi tadi lepas jogging, sempat sarapan dengan beberapa orang rakan Bacarz. Make nasi dagang. Kira sarapan beratlah tu kan? hehe. Makan-makan, teringat masakan kat rumah pulak. Huhu.

Last week balik rumah sempat try masak ketam tumis. Ketam cuma ada 2 ekor je, nak masak lemak macam tak berbaloi je, tu yang tumis kan je. Nak try tak? ce try, ce try..thee


Bahan-bahan
Ketam
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Cili
Lada besar
Garam 
Gula

Cara Memasak
Pertama sekali mestilah siang, basuh ketam semua tu kan.

Lepas tu hiris bawang besar, bawang putih, halia, cili dan lada besar.

Panaskan minyak, dan masukkan semua bahan yang dihiris.

Tumis sampai naik bau baru masukkan ketam.

Letak sikit air, garam dan gula.

Gaul sampai rata dan rasa.

Dah ok, tunggu ketam masak lepas tu dah boleh hidang.



Memang simple pun..haha..sebab nak gak masak ketam 2 ekor tu. Inilah first time try masak ketam. Huhu.

P/s : Kalau arwah nenek ada, mesti ada je bahan dia tambah..nenek pandai masak.

10 comments:

  1. perghh..perghh..ko n mcm sekuel ngn post ak je..ketam plk dhh..lapor gileee akuuuu...cne nk tao ketam tu da masak??

    ReplyDelete
  2. juni, haha..saje bg semangat kat ko
    ko try la kunyah kulit ketam tu..lembut tak?
    haha..

    ReplyDelete
  3. kecur liur.huuuuu, k.qila slalu buat entry makanan sdeap..tersiksa batin den..

    ReplyDelete
  4. hehe..org jauh kat sana masak lg sedap kot..;)

    ReplyDelete
  5. erk..
    lame xjenguk cni,
    da jdik chef da pn ea, hehe..

    Al-fatihah buat arwah nenek..

    ReplyDelete
  6. hehe..belum pangkat cheflah

    alfatihah, tima kasih ;(

    ReplyDelete